boxedzés
Sportedző szeretnék lenni! Milyen utat kell bejárnom?

Mai bejegyzésünkben arról írunk, milyen ismeretek elsajátítása szükséges ahhoz, hogy valakiből sportedző váljon. Fontos leszögezni, hogy „sportedző” alatt itt szakirányú végzettséggel rendelkező szakembert értünk. Jelenleg Magyarországon ilyen végzettséget kizárólag OKJ-s (Országos Képzési Jegyzékben szereplő) képzés keretében lehet szerezni. Cikkünkben a sportedzői képzések tematikájáról lesz szó, valamint arról, milyen előnyökkel jár egy OKJ-s képzésre való beiratkozás.

Általános ismeretek

Mint azt korábban írtuk, egy sportedzőnek nem csak a sportághoz kapcsolódó tudás elsajátítása a feladata, hanem olyan alapvető sporttudományi ismereteké, amelyek minden edző számára elengedhetetlenek. Ide tartozik a fiziológiai és a pszichológiai szaktudás, amelyek magas fokú elsajátítása különbözteti meg a jó edzőt a kiválótól.

Fiziológiai szaktudás

Egy sportedző számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az emberi test felépítésével, terhelhetőségével, az izmok (kiváltképp a vázizmok) funkcióival. Emiatt fontos, hogy egy sportedzői képzés tartalmazzon sportegészségügyi és edzéselméleti kurzust. Ezeken a kurzusokon olyan ismereteket sajátíthatunk el, amelyekre egész sportedzői karrierünk során építkezhetünk; például megtanulhatjuk, milyen általános érvényű szabályokat kell figyelembe venni egy edzésterv kialakításakor, vagy mi az edzés utáni nyújtás funkciója, és hogyan kell az adott sportág által igénybe vett izomcsoportok esetében helyesen elvégezni.

Pszichológiai szaktudás

Amint korábbi blogbejegyzésünkben arról már szó volt, a sportedzői tevékenység rendkívül összetett, és a növendékek lelki és szellemi támogatása ugyanúgy fontos része, mint a technikájuk tökéletesre csiszolása vagy az állóképességük maximalizálása. Ezért elengedhetetlen, hogy a sportedzői OKJ-s képzésben helye legyen az olyan kurzusoknak, mint a sportpedagógia és a sportlélektan. Az ezeken a kurzusokon megtanultak akkor is hasznunkra lesznek, ha egyéni sportolókat edzünk, és akkor is, ha egy (vagy több) csapatot.

Specifikus ismeretek

Természetesen egy adott sportágban sikeres edzővé váláshoz nem elég az általános ismeretek elsajátítása, a sportágspecifikus tudás az, amely lehetővé teszi, hogy sikerrel edzhessük leendő növendékeinket. Elméleti oldalról megismerkedhetünk a sportág történelmével, kiemelve a legfontosabb leckéket; a sport mozdulatsorainak helyes kivitelezésével, és a terhelt izmokkal, ízületekkel; a sikeres sportolók edzéstervével és étrendjével. Nyilvánvalóan az elmélet itt csak akkor hasznosul, ha az gyakorlati tudással párosul. Ezért rendkívül fontos, hogy az OKJ-s képzésben szerepeljen szakmai gyakorlat, ahol a tanultakat kipróbálhatjuk, begyakorolhatjuk.

OKJ-s képzések előnyei

Az OKJ-s képzéseknek számos előnye van, mi a gyakorlatiasságot, a hallgatói jogviszonyt és a képzés gyors ütemét emelnénk ki. Mivel az OKJ-s képzések jóval rövidebbek, mint a főiskolai és egyetemi képzések, ezért a tananyag gyakran válogatottabb kurzusokból épül fel, a tananyag kizárólag azokat az ismereteket tartalmazza, amelyek valóban hasznunkra lesznek az adott szakma űzésekor. Fontos megemlíteni azt is, hogy OKJ-s képzésre beiratkozva szinte minden olyan kedvezményt és támogatást igénybe vehetünk, ami egy nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgatónak jár (például utazási kedvezményt és egészségbiztosítást). Végül, de nem utolsósorban: az OKJ-s képzések időtartama jellemzően 2-3 félév, ennek köszönhetően sokkal gyorsabban munkába állhatunk a végzettségünknek megfelelő területen, és hamarabb kezdhetjük el a karrierépítést.

Amennyiben a sportedzői szakma felkeltette érdeklődésed, és szeretnél többet megtudni arról, hogyan válhatsz sikeres trénerré, keress meg minket, szívesen segítünk!

Jelentkezz képzésünkre!
    


Vissza