fitness eszközök
Sportedző leszek! De milyen sportágban?

Tapasztalat

Ha sportedzői karriert szeretnénk építeni, természetesen a legkézenfekvőbb abban a sportágban gondolkodni, amiben a legnagyobb tapasztalatunk van. Ez két oknál fogva is fontos: szakmai és pszichológiai szempontból.

Egyfelől ha komoly tapasztalatunk van egy adott sportban, sokkal könnyebben tudjuk az általunk edzett növendékeknek demonstrálni egy mozdulatsor helyes végrehajtását. Emellett – mivel van egy konkrét elképzelésünk az ideális technikáról – könnyebben észrevesszük a növendékek mozgásában a hibákat, és gyorsabban ki tudjuk azokat javítani. A sportágban szerzett tapasztalat segítségével könnyebb lesz olyan edzésterveket kidolgoznunk, amelyek maximalizálják a tanítványok teljesítményét.

Az általunk tanított sportágban szerzett tapasztalat azonban lélektani szempontból is fontos. Ha évekig űztük valamely sportágat, sokkal jobban fogunk tudni azonosulni tanítványaink problémáival, hiszen jó eséllyel mi magunk is átéltük azokat. Egy (volt) súlyemelő egészen másképp fogja látni, ha úszó tanítványának családi okok miatt nem megfelelő a hajnali edzés.

A fenti okok miatt ha nincs is évek rutinja mögöttünk abban a sportágban, amit tanítani szeretnénk, nagyon fontos, hogy tapasztalatot szerezzünk benne (a szakmai okok miatt), valamint, hogy felvegyük a kapcsolatot olyanokkal, akik versenyszerűen űzték azt a sportot (a pszichológiai okok miatt).

Szenvedély és tájékozottság

Előfordulhat, hogy nincs versenyzői tapasztalatunk abban a sportágban, amit igazán szeretnénk tanítani. Ebben az esetben a legfontosabb választási szempont, hogy meglegyen bennünk egy erős szenvedély az adott sport iránt.

Nem feltétlen kell NB1-es múlttal rendelkezni ahhoz, hogy valakiből futballedző legyen. De meg kell lennie az adott sport iránti alázatnak és szenvedélynek, másképp nem válhat jó edző belőlünk. Ez a szenvedély azt is jelenti, hogy maximálisan tájékozottak vagyunk sportág hazai és nemzetközi helyzetével: a csapatok összetételével, a játékosok erősségeivel, gyengeségeivel, a legújabb csapatszintű taktikák vagy egyéni szintű technikák alakulásával – és ez még csak a kezdet. A szenvedély ugyanis azt is jelenti, hogy a legalapvetőbb elemektől kiindulva képezzük magunkat az edzőségre. Tisztában kell lennünk a legkorszerűbb edzésmódszerekkel, anatómiai ismeretekkel, a technikát fejlesztő gyakorlatok széles skálájával, és adott esetben a táplálkozástudomány vívmányaival is.

Ha megvan bennünk a szenvedély és a hajlandóság, hogy időt és energiát nem kímélve edzővé váljunk a válaszott sportágban, úgy a legjobb választás egy olyan sportedzői képzés, ahol tapasztalt szakemberektől sajátíthatjuk el a fent említett ismereteket.

Jelentkezz képzésünkre!
    


Vissza